Vilken vårupptakt!

6 april, 2019

Dagen blev verkligen en inspirationshöjare med fyra föreläsningar från tre föreläsare och så lite fika däremellan. Björn Lagerman visade sitt spännande upplägg för bi- och honungshantering och det var många som hade frågor om det verkligen går att göra si eller så – men det går det! Han förevisade dessutom appen Beescanning, en app i telefonen som räknar antalet varroakvalster på bina från foton biodlaren tar. Superspännande och något som många kommer ha nytta av för att kunna se hur angripet ett samhälle är utan att behöva göra några större ingrepp än att fota ramarna.

Vidare pratade Jonas Karlsson om bin genom historien, eller kanske människans sätt att spegla sig mot bisamhället som en manifestation av ett idealsamhälle även för människan. Visste ni t.ex. att bina har ett eget skyddshelgon, St Abigail, en nunna som använde bin till att skydda sitt kloster och också använde biprodukter i klostrets sjukhus som var ett av Irlands främsta. Dessutom verkar det gamla indoeuropeiska ordet för honung ha spritt sig och fått fäste över hela världen, från Japan till Sverige!

Sist pratade Tessan från distriktsstyrelsen om hur hon kom på och tog fram ett koncept för andelsbiodling som hon delade med sig av vintern 2016 vilket lett till att vi idag har mer än 50 biodlare som erbjuder andelar i kupor eller bigårdar. Detta är ett bra sätt för att engagera och bygga relationer till honungsköpare samtidigt som biodlaren har en garanterad inkomst redan i början av säsongen.

Totalt var vi 40 glada biodlare som samlades i Alvesta Folkets hus och trots att det vackra vädret kanske gjorde att en och annan längtade ut till bigården så blev det en riktig kickstart för biodlarsäsongen 2019!