Länets bästa honung

Kronobergs läns bästa honung 2024

Syftet med tävlingen ”Kronobergs läns bästa honung 2024” är att lyfta fram honungen som produkt och livsmedel, öka intresset för hantverket med att ta fram en fin och god honung samt att öka delaktigheten bland föreningarna och medlemmarna. Det kan också bli ett medialt intresse för tävlingen och på så sätt ökar vi synligheten för biodlingen och honungen bland allmänheten.
Tävlingen kommer i år att arrangeras tillsammans med Hästrikets biodlarförening och Äpplets Dag i Kärrasand den 28 september mellan 10.00-14.00.
Läs mer om reglerna i detta dokument.

Kontaktpersoner:
Ingvar Johansson, 076-103 08 60, e-post

Kronobergs läns bästa honung 2023

Syftet med tävlingen ”Kronobergs läns bästa honung 2023” är att lyfta fram honungen som produkt och livsmedel, öka intresset för hantverket med att ta fram en fin och god honung samt att öka delaktigheten bland föreningarna och medlemmarna. Det kan också bli ett medialt intresse för tävlingen och på så sätt ökar vi synligheten för biodlingen och honungen bland allmänheten.
Tävlingen kommer i år att arrangeras tillsammans med Ljungbyortens biodlarförening på Gamla Torg i Ljungby den 23 september mellan 10.00-14.00.
Programmet för dagen håller på att utformas. Det som är klart är att 11.00 kommer sommelier Petra Varenhed att ha en föreläsning om honungens olika smaker.
Naturskyddsföreningen och Sunnerbo trädgårdsförening kommer att närvara.
Läs mer om reglerna i detta dokument.

Kontaktpersoner:
Ingvar Johansson, 076-103 08 60, e-post
Karin Mellgren, 073-044 93 37, e-post

Pristagare 2023

Länets bästa honung 2023 korades under aktivitetsdagen i Ljungby. Under strålande sol så samlades ett antal bi- och honungsintresserade människor på Gamla Torg i Ljungby. Honungsavsmakning med Petra Varenhet var en av aktiviteterna. Ljungby biodlarförening tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studieförbundet Vuxenskolan, Trädgårdsföreningen och Gästgivaregården höll i dessa mycket uppskattade aktiviteter.

Pristagarna i Länets bästa honung blev

1:a Åke Hansson från Göteryd-Markaryd BF med 42 röster
2:a Andraplatsen delas mellan Ulf Englund från LaganVittaryd BF och Bengt-Göran Svensson från Växjöortens BF som båda fick 25 röster var.

Vinnare fick också ett presentkort på två lördagsluncher på Gästgiveriet i Ljungby.

Pristagare 2022

Detta år arrangerades tävlingen tillsammans med Östra Värends biodlarföreningen vid Finpappersbruket i Lessebo.

1:a Hardy Fransson, Växjöortens biodlarförening
2:a Marita Ericsson Mandelhom, Östra Värends BF
3: Jörgen Arnesson, Östra Värends BF

Hardy Fransson
2:dra pris till Marita Ericsson Mandelhom
Pristagare 2021

Detta år arrangerades tävlingen tillsammans med Älmhults biodlarförening vid Loshults lanthandel. Efter en jämn final i härligt solsken blev resultatet så här:

1:a Hardy Fransson, Växjöortens biodlarförening, 24 röster.
2:a Ingvar Johansson, Hästrikets biodlarförening, 20 röster.
3:a Ellinor Heim, Hästrikets biodlarförening, 19 röster.

Klicka på denna länk – då hittar du ett reportage om tävlingen.

 


 

Pristagare 2020

Trots pandemin genomfördes tävlingen i sitt nya format som ett samarbete mellan Växjöortens biodlarförening och distriktsstyrelsen. Finalen ägde rum på PM & Vänner i Växjö.

1:a Hardy Fransson, Ingelstad.
2:a Bror Ekstedt, Tolg.
3:a Birgitta Fransson, Ingelstad.

   

 

Pristagare 2019

1:a Ingvar Johansson, Hästrikets bf
2:a Sandra Peeters & Sigrid de Wolf, Hästrikets bf
3:a Laila Johansson, Hästrikets bf

 

Pristagare 2018

1:a pris    Elenor Heim
2:a pris    Kristina Knutsson
3:e pris     Erik Brenander

 

Pristagare 2017

1:a Per Henriksson 72 röster
2:a Hardy Fransson  47 röster
3:a Ingvar Johansson 29 röster

Honungens och äpplets dag 24 september 2017
Honungens och äpplets dag hölls för andra året på Korrö. Vädrets makter stod oss bi med soligt och varmt väder och ett stort antal besökare och utställare. Inne på Logen höll Växtmästaren Jankov Månsson, Osby , vid två tillfällen föredrag om bl.a. binas betydelse i trädgården och om hur viktig jordens pHvärde är för lyckosam trädgårdsodling.

148 röster lämnades in till honungstävlingen. Per Henriksson fick flest röster. 72 st. Andra pris gick till Hardy Fransson med 47 röster och på tredje plats kom Ingvar Johansson. Grattis till alla tre. Vinnaren får, förutom äran, även ett presentkort som innehåller en trerätters supé för två personer på Korrö. Totalt hade 30 biodlare lämnat in honung till tävlingen. Bland alla inlämnade godkända bidrag utlottades en Höö-parad drottning, vilken vanns av Ann och Thomas Lund från Växjö. Stort tack till lyckat arrangemang.

 

Pristagare 2016

1:a Kenneth Karlsson, Hästrikets Bf 37 röster
2:a Ellinor Heim, Hästrikets Bf 34 röster
3:a Birgitta Karlsson, Hästrikets Bf 31 röster.

Honungens och äpplets dag 2 oktober 2016
Ny plats, ny tid, nytt väder….. Ja i år var det första gången som Honungens och äpplets dag gick av stapeln på Korrö. Det var första gången i oktober månad och troligtvis första gången som vädrets makter inte riktigt var med oss! Regnet väntade dock tills avslutningen, som fick hållas inne på Logen.

102 personer hade röstat på de tre honungsburkarna, som gått till final i tävlingen Länets bästa honung. Det blev en mycket jämn fight. Flest röster fick Kenneth Karlsson, Tingsryd, 37 röster. Tätt efter med 34 st kom Ellinor Heim, Linneryd. På tredje plats med 31 röster kom Birgitta Karlsson, Tingsryd. Detta var Kenneths tredje inteckning i tennfatet, vilket innebär att han får behålla denna! Han vann också ett presentkort, som innehöll en trerätters supé för två personer på Korrö. Med andra ord blev Hästriket den verklige vinnaren, ty alla finalisterna var detta år från Hästrikets Bf. Bara att gratulera dessa duktiga biodlare och en aktiv förening! Totalt hade 46 biodlare lämnat in honung till tävlingen.

Under dagen höll Trädgårdsmästare Bo Lindahl, Teckomatorp, vid två tillfällen föredrag om Binas roll i frukt- och bärodling. Han gav också många tips om ympning och beskärning.
Vid middagstid kunde man få njuta av skön musik och sång av Jenny och Agne från Asa och Ormesberga. Det fanns också hela dagen möjlighet att köpa honung, äpplen, marmelad mm. Många passade också på att prova lyckan genom att inköpa lotter.

 

Pristagare 2015

1:a Bertil Johansson, Växjöortens Bf 61 röster
2:a Hardy Fransson, Växjöortens Bf 59 röster
3:a Thomas Nolin, Hästrikets Bf 41 röster

Pristagare 2014

1. Arne Andersson, Älmhultsortens Bf 58 röster
2. Birgitta Henriksson, Hästrikets Bf 46 röster
2. Niclas Hellberg, Hästrikets Bf 46 röster

 

Pristagare 2013

1. Karin Bellenby Hästrikets bf 61 röster
2. Thomas Karlsson Hästrikets bf 51 röster
3. Kjell Salomonsson Agunnaryds bf 26 röster

 

Pristagare 2012

1. Bernt Bengtson, Växjöortens Bf
2, Thomas Karlsson, Hästrikets Bf
3. Kenneth Karlsson, Hästrikets Bf

 

Pristagare 2011

1. Karin Bellenby, Hästrikets bf 51 röster
2. Kenneth Karlsson, Hästrikets bf 46 röster
3. Valter Sandberg, Hästrikets bf 30 röster

 

Pristagare 2010

1. Valter Sandberg, Hästrikets Bf
2. Karin Bellenby, Hästrikets Bf
3.