Föreläsningar

Här kan du ta del av föreläsningar som genomförts digitalt av Biodlarna Kronoberg eller av någon de lokala biodlarföreningarna i Kronobergs län eller någon annan arrangör.

Dragväxter och konkurrens honungsbin och solitära bin

Föreläsning med Björn Gustavsson, Jordbruksverket, i samband med Biodlarna Kronobergs årsmöte den 5 februari 2022.
Se föreläsningen här: 
Dragväxter och konkurrens honungsbin och solitära bin, del 1
Dragväxter och konkurrens honungsbin och solitära bin, del 2

Bin, ingen bisak! – ett webbinarium om bin, biologisk mångfald och samverkan

Bin spelar en central roll i vår natur. De är viktiga som pollinerare och därför betydelsefulla för den biologiska mångfalden och för vår matproduktion. Men många arter av bin är idag hotade och riskerar att försvinna. Vad händer då? Hur kan vi vända utvecklingen? Välkomna till ett webbinarium med bin i centrum! Arrangör Svenska nationalkommittén för biologi vid Kungl. Vetenskapsakademien och Vetenskap & Allmänhet.
Se föreläsningen här: Bin, ingen bisak!

Honungsbinas biologi den 12 april 2021

Bengt Nihlgård föreläser om honungsbinas biologi. Arrangör Hästrikets biodlareförening och Studieförbundet Vuxenskolan Kronoberg.
Se föreläsningen här: Honungsbinas biologi

Bisamhället som superorganism den 30 mars 2021

Hannes Bonhoff, Halmstad, föreläser om bisamhället som superorganism. Arrangör Växjöortens biodlareförening och Studieförbundet Vuxenskolan Kronoberg.
Se föreläsningen här: Bisamhället som superorganism

Vårupptakt den 20 mars 2021

Richard Johansson, projektledare VSH-bin i Sverige, berättar bland annat om projektet VSH-bin i Sverige och om resistens och tolerans mot varroaSe föreläsningen här: VSH-bin i Sverige

Mats Olofsson, Swedish Bee Company, ger Goda råd till dig som funderar på att starta ett biodlingsföretag. Presentationsbilder  Se föreläsningen här: Goda råd till dig…

Torbjörn Suenson Kuylenstierna, ordförande i föreningen Svensk Buckfastavel, berättar om Varför man ska byta drottningSe föreläsningen här: Varför ska man…

Lotta Fabricius Kristiansen, RådNu SLU & Svenska bin, föreläser om Utvecklingen av rådgivning inom biodling samt om Vad är svensk honung. Se föreläsningarna här: Utveckling av rådgivning…       Vad är svensk honung?