Studieresa 2022 – Hur gick det?

5 september, 2022

Första helgen i september styrde en buss med 23 glada biodlare från 5 av länets föreningar kosan söderut.

Här kan du se en kort film från resan: Film från resan.

Första stopp blev Möckelsnäs Herrgård där kaffe och kaka lät sig väl smaka i deras orangeri. Presentation av dagen, några schemaändringar och en stund i den fantastiska trädgården hann vi med innan vi drog vidare till dagens huvudmål: Österlen!

Vi började med en god lunch på Kiviks musteri där de tyvärr inte hade några guider åt oss som vi hade tänkt. Istället tog vi oss till en riktig pärla, gömd bakom husfasader mitt i samhället: Ulriksdals trädgård! Trädgården har byggts upp sedan 1870 och nuvarande ägaren visade runt oss i några delar som verkligen fascinerade oss.

Woodland, den delen av trädgården som var tätbeväxt, mörk och lummig med en porlande bäck och oväntade inslag som en murad port av medeltida design. Fruktträdgården med tankarna om en slåtteräng där vi biodlare såklart föreslog några bikupor! Det fanns riktigt häftiga, gamla och ovanliga träd och buskar i trädgården och många var det som tyckte att det var lite tur att det inte fanns några guider på musteriet – hit kommer vi gärna tillbaka!

Efter en alldeles för kort stund i denna oas åkte vi vidare till dagens huvudsakliga bi-sak, nämligen ett besök hos Håkan på Österlen honung. Här stannade vi i två timmar istället för en timme och båda lyssnade och tittade på hur han byggt upp sin verksamhet, hur han tänker kring sitt avelsarbete och material.

Ingen ville egentligen bryta upp och åka hem men klockan tickade så tillslut vände vi bussen hemåt och för att göra hemresan lite roligare hade en såklart ett busslotteri med priser från bland annat ICA i Hovmantorp, Göran i Älmhult, Bigård Birgitta, Kiviks musteri, Leif i Älmhult, distriksstyrelsen och Claudia i Älmhult.

Studieresorna är ett fantastiskt tillfälle att träffa nya som gamla biodlare och ställa alla de där frågorna som har så många svar. Bussen surrade hela tiden av diskussioner högt och och lågt och redan nu tar styrelsen gärna emot förslag till besöksmål nästa år!